suomi.fi
Siirry suoraan sisältöön.
Mitä teen?

Omaishoitajana läheiselle

Saat parhaat ohjeet tilanteeseesi, kun vastaat ensin kysymyksiin Esikysymykset-sivulla.

Hyvinvointialue irtisanoo sopimuksen

Milloin hyvinvointialue voi irtisanoa sopimuksen?

Hyvinvointialue (tai Helsingin kaupunki) voi irtisanoa omaishoitosopimuksen, jos    

  • omaishoidon tuen kriteerit eivät enää täyty   
  • omaishoitaja on liian huonokuntoinen hoitamaan läheistään   
  • hoito ei enää vastaa hoidettavan henkilön etua   
  • omaishoito vaarantaa hoidettavan tai omaishoitajan terveyden tai turvallisuuden.   

Jos hyvinvointialue irtisanoo sopimuksen, irtisanomisaika on kaksi kuukautta. Sopimus päättyy kuitenkin heti, jos hoito ei enää vastaa hoidettavan etua tai vaarantaa hoidettavan tai omaishoitajan terveyden tai turvallisuuden.   

Hyvinvointialue voi muuttaa omia ehtojaan, joiden perusteella se myöntää omaishoidon tukea. Siksi hyvinvointialue voi irtisanoa omaishoitosopimuksen, vaikka omaishoitajan ja hoidettavan tilanteessa ei tapahtuisikaan muutoksia.  

Jos koet, että hyvinvointialue on toiminut virheellisesti sopimuksen irtisanomisessa, voit tehdä oikaisuvaatimuksen hyvinvointialueen lautakuntaan. Saat päätöksen mukana ohjeet, miten oikaisuvaatimus pitää tehdä.  Jos haluat valittaa myös oikaisuvaatimusta seuranneesta päätöksestä, voit tehdä valituksen hallinto-oikeuteen. Lue lisää kansalaisen oikeudesta valittaa päätöksestä.  

Päivitetty: 3.1.2024

Läheisen hoito jatkossa

Hyvinvointialue on edelleen velvollinen järjestämään hoitopalveluita, mikäli läheisesi niitä jatkossakin tarvitsee. Sopimuksen päättyminen kuitenkin tarkoittaa, että sinä omaishoitajana et saa enää rahallista palkkiota etkä lakisääteisiä vapaapäiviäsi. Omaishoidon tukea maksetaan sopimuksen päättymiseen asti.

Muuttuneessa tilanteessa hoidettavalle läheisellesi tehdään uusi palvelutarpeen arviointi, jonka perusteella hyvinvointialue järjestää tarvittavat palvelut. Jos hoidettavan tai hoitajan turvallisuus vaarantuu, hyvinvointialueen pitää järjestää hoito ilman aiheetonta viivytystä. 

Jos läheisesi tarvitsee edelleen hoivaasi ja pystyt häntä edelleen hoitamaan, voit hakea hyvinvointialueelta sosiaalihuoltolain mukaista vapaata. Niitä kutsutaan myös harkinnanvaraisiksi vapaiksi. Harkinnanvaraiset vapaapäivät myönnetään tapauskohtaisesti. 

Lue lisää Huolehdi omasta hyvinvoinnistasi -sivun kohdasta  Omaishoitajan vapaapäivät ja lomat – Voinko pitää vapaapäiviä, vaikka minulla ei ole omaishoitosopimusta.

Päivitetty: 3.1.2024

Hae tukea hyvinvointiisi, kun joudut päättämään omaishoidon

Omaishoidon päättyminen voi herättää monenlaisia tunteita. Voit keskustella niistä esimerkiksi hyvinvointialueesi sosiaalityöntekijän kanssa. On tärkeää, että haet apua.  

Omia tunteita voi käsitellä samassa elämäntilanteessa olevien kanssa. Erilaisista vertaistukiryhmistä löydät henkilöitä, jotka ovat kokeneet saman. Vertaistukea löydät esimerkiksi Omaishoitajaliiton jäsenyhdistystenAvautuu uuteen ikkunaan. kautta.  

Myös seurakunnat, perheneuvolat ja mielenterveyspalvelut järjestävät omaishoitajille erilaisia ryhmiä ja muuta toimintaa, joissa voit saada vertaistukea ja jakaa omia kokemuksiasi.

Omaisena edelleen ryAvautuu uuteen ikkunaan. tukee erityisesti omaisia, joiden läheinen on muuttanut tai siirtymässä kodin ulkopuoliseen hoitoon.   

Päivitetty: 3.1.2024

Oletko tyytyväinen tämän sivun sisältöön?

Omaishoitajan muistilista