suomi.fi
Gå direkt till innehållet.
Hur ska jag göra?

Rekrytering av arbetstagare

Du får de bästa instruktionerna för din situation när du först svarar på frågorna på sidan Förfrågor.

Planera introduktionen

Vad ska introduktionen bestå av?

Det är lika viktigt att introducera en ny arbetstagare i arbetsuppgifterna och företaget som att hitta en lämplig arbetstagare.

  • Planera i god tid innan arbetstagaren kommer vilken typ av introduktion hen behöver för sin tjänst och hur introduktionen ska ges.
  • Ta hänsyn till arbetstagarens kompetensnivå och personliga förutsättningar såsom ålder, språkkunskaper och individuella begränsningar eller behov i introduktionen.
  • Fundera samtidigt på hur du kan stöda den nya arbetstagaren även efter introduktionen.
  • Kom ihåg att avsätta tid för introduktionen.

Det är bra att göra upp en skriftlig introduktionsplan så att arbetsgivaren och arbetstagaren håller sig uppdaterade om hur arbetet framskrider. Stegvis introduktion under de första dagarna och veckorna.

Uppdaterad: 21.11.2023

Uppmärksamma det finska arbetslivet i introduktionen

Om arbetstagaren inte är bekant med arbetslivet och arbetskulturen i Finland sedan tidigare bör du fästa särskild uppmärksamhet vid presentationen av särdragen i arbetslivet i Finland, arbetslagstiftningen och arbetssäkerhetskraven.

Du kan be arbetstagaren att bekanta sig med Arbetshälsoinstitutets handbok Arbeta i Finland (på finska)Öppnas i ett nytt fönster., som finns på 13 olika språk.

Gå också igenom företagets principer är det gäller att följa tidsplaner, relationerna mellan chef och medarbetare och förväntningarna på arbetstagaren.

Uppdaterad: 21.11.2023

Ta hänsyn till att det är en utländsk arbetstagare som flyttar till Finland i samband med introduktionen

När du anställer en arbetstagare från utlandet bör du hjälpa hen med praktiska frågor som gäller flytt och boende i Finland.

  • Ge din arbetstagare råd i bland annat hur man öppnar ett bankkonto, som ju behövs för att företaget ska kunna betala lön.
  • Uppmana din arbetstagare att registrera sig hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata så att hen får en hemkommun.
  • Påminn arbetstagaren om de kostnader som uppkommer redan första lönedagen. Sådana är bland annat kostnader för registrering, arbetsresor, mat och inflyttning.
  • Vid behov bör du skaffa en bostad med de nödvändigaste möblerna eller åtminstone tillfällig inkvartering åt din arbetstagare.
  • Uppmuntra arbetstagaren att skaffa sig kunskaper i finska eller svenska. Ta reda på om det till exempel finns lämpliga språkkurser på något medborgarinstitut. Sådana hålls oftast kvällstid efter arbetet. I den mån det är möjligt kan du inkludera språkstudier i arbetstagarens arbetstid.
  • Påminn arbetstagaren om att ansöka om fortsatt tillstånd i tid så att det inte blir ett avbrott i hens rätt att arbeta.

Tipsa din arbetstagare att bekanta sig med guiden Arbeta i Finland, där det finns anvisningar om hur man utför praktiska ärenden. Du kan också själv bekanta dig med handboken så att du vet vilka saker arbetstagaren behöver göra.

Förbered den övriga personalen på företaget på den utländska arbetstagarens ankomst. Uppmuntra dem att stödja och hjälpa den utländska arbetstagaren både i arbetet och i frågor som gäller fritiden.

Uppdaterad: 28.11.2023

Det finns inte information om alla tjänster på det språk du valt. Byt språk på sidan om du vill ha information om tjänsterna på andra språk.

Introduktion till unga arbetstagare

I introduktionen till unga arbetstagare bör man beakta att de troligtvis endast har lite erfarenhet av arbetslivet. Arbetshälsoinstitutets Topp 10-minneslista (på finska)Öppnas i ett nytt fönster. ger tips för en lyckad introduktion.

Uppdaterad: 21.11.2023

Att tänka på vid introduktion av partiellt arbetsföra

När en partiellt arbetsför arbetstagare introduceras i arbetet ska hens individuella begränsningar och behov beaktas.

Du hittar ytterligare information på sidan Partiellt arbetsföra och anställda med funktionsnedsättning.

Uppdaterad: 21.11.2023

Att tänka på vid introduktion till en praktikant

Praktikantens hela tid på arbetet är introduktion till arbetsuppgifterna. Utse en handledare som har tillräckliga kunskaper och tid att handleda praktikanten. Vid oavlönad praktik ska handledaren alltid vara på plats för att instruera praktikanten.

Under hela praktikperioden bör företaget samarbeta nära med den läroanstalt eller den utbildningsanordnare som praktikanten kommer ifrån till ditt företag.

Uppmana hela din personal att förhålla sig respektfullt, uppmuntrande och hjälpsamt till praktikanten.

När praktiken är över, arrangera ett responssamtal och skriv ut ett arbetsintyg. Praktikanten kan också be att få ett kunskapsbaserat arbetsintyg. Specificera på arbetsintyget hurdana arbeten praktikanten har gjort och vilka kunskaper utförandet av uppgifterna påvisar.

Uppdaterad: 21.11.2023

Är du nöjd med innehållet på denna sida?

Minneslista för rekrytering